Het Engels-Nederlands Verdrag

Op 24 augustus 1945 werd er in London een Engels-Nederlands verdrag ondertekend waarin de bevrijding van Nederlands Oost-Indië in twee fasen zou plaats vinden. Eerst de militaire fase; daarin had het S.E.A.C. (South East Asia Command) van admiraal Mounbatten de volledige macht. Van dat moment waren de beslissingen van hem onaantastbaar en bevelen bindend. In de tweede fase mochten de Nederlanders hun eigen zaken mogen regelen.
Deze overeenkomst kwam de Nederlanders heel duur te staan. Zelf de Nederlandse regering in ballingschap verloor haar zeggenschap. Van dat ogenblik af weigerden de Engelsen elke militaire inmenging van Nederland. Daarnaast behartigden de Engelsen eerst hun eigen belangen.
Door de gecreëerde problemen werden de tienduizenden gevangen van de Japanners (sadistische kwelgeesten), waar onder vele vrouwen en kinderen, die nog leden in verloederde kampen, helemaal vergeten.

In oktober 1944 werden de concentratiekampen gehergroepeerd. Mannen en jonge jongens vanaf 11 jaar werden ondergebracht in het kamp Si Ringo-Ringo. Alle vrouwen, meisjes en kinderen werden achter het prikkeldraad van kamp Aek Pamienka gestopt. Ook Els Smulders, die getrouwd was met Ceasar Chevalier, mijn oom, en haar familie. Kamp Aek Pamienka was volgens Els Smulders een vreselijke japkamp. (Els Smulders woont nu in Torrance, Californië en heeft 4 kinderen; haar man is een paar jaren geleden overleden) De Europeanen kwamen terecht in kamp Padang Halaban.
Op 25 augustus liet de kamp commandant in Si Ringo-Ringo de mensen weten dat de oorlog spoedig zal eindigen, liet sigaretten, medicijnen en voedsel uitdelen, maar zei niets over de capitulatie van dat zelfde Japan. Op de zelfde dag werd door de Jap het zelfde spelletje in het vrouwenkamp gespeeld.

En ook op de zelfde dag pleegde de Japanse verantwoordelijke man voor alle concentratiekampen, luitenant-kolonel Ito, harakiri.

Echter de Nederlandse gevangenen zouden nog lang moeten wachten voordat ze de kampen konden verlaten. De aandacht van Groot-Brittannië ging alleen uit naar de Engelse en Australische soldaten en burgers die gevangen hebben gezeten in Malakka, Siam, Birma en Indonesie.
Op 1 september 1945 wandelden 2 officieren van Force 136, de Britse majoor Lodge en de Nederlandse luitenant Sisselaar, het kamp Si Ringo-Ringo binnen. Daar werd aan de gevangen medegedeeld, dat de Jappen van nu af hun moesten beschermen.
Immers de Sukarelas hadden al laten weten dat ze alle blanda’s wilden afmaken.

 

 

 

 

2 Comments

 1. Beste Johan,
  Dank voor het lezen van mijn site en je commentaar. Ik weet precies wat je bedoeld met de hoofdletter gebruik.
  Het is ook niet om deze beesten van toen te eren. Ik doe het volgens de vereisten van de Nederlandse taal. Meer niet.
  Vele Nederlanders en Indo’s in Holland hebben mij al vaak verweten omdat ik het altijd heb over Jappen en Nips inplaats van Japannners.
  Maar daar doe ik geen concessies in. Ze zeggen dat wat ik schrijf een belediging is voor hun.
  Ron
  Wel het zij zo!
  Ron

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up