Westerling en Noord Sumatra – Deel 1

Opleiding in Engeland

Kapitein Raymond Westerling

Raymond Paul Pierre Westerling kwam op 31 augustus 1919 in Turkije ter wereld, in een Hollandse familie die al voor drie generaties in Istanbul woont. Zijn Hollandse vader was antiquair. Zijn Griekse moeder was afkomstig uit een voorname familie en van haar leerde hij de Griekse taal. Hij was een goede student en verslond alle boeken, die hij in zijn handen kreeg. Vooral oorlogsboeken.

Omdat hij de Nederlandse nationaliteit bezat, melde hij op 22 jarige leeftijd bij de Nederlandse Consul in Istanbul. Maar dat lukte in eerste instantie niet. Via omwegen belande hij uiteindelijk in Engeland waar hij ingedeeld werd bij de Prinses Irene Brigade in Wolverhampton. Echter dat leven beviel hem niet en hij melde zich voor de commando opleiding. Begin juni 1942 kwam hij in de Commando Basic Training Centre van Achnacarry in Schotland. Hier verwierf hij de Groene Baret. Een paar maanden later werd hij aangesteld als hulpinstructeur voor de nieuw lichting. Hij werd de rechterarm van sergeant Bissel, hoofdinspecteur en gespecialiseerd in unarmed combat.

Zeven weken later werd hij bevorderd tot korporaal en aangesteld als vaste instructeur unarmed combat and silent killing. Op bevel van de commandant, kolonel Lester, werd Westerling aangesteld als instructeur toughness training, unarmed combat en silent killing voor het hele No. 10 Commando.

Toen het bekend werd dat de No. 2 Dutch Troop naar India zal worden overgebracht, melde Westerling zich ook.
Tijdens een verblijf in Coconada, India, werd Westerling aangewezen als persoonlijke lijfwacht van Lord Louis Mountbatten. Hiena werd het onderdeel plotseling overgeplaatst naar Belgoan. Onder de meedogenloze leiding van ervaren instructeurs leerde Westerling zich bewegen, overleven en vechten in de potdichte, grote hitte van de oerwouden van Z.O.-Azië. Na die training werd de complete No. 2 Dutch Troop inclusief Westerling weer teruggestuurd naar Engeland.

De No. 2 Troop werd opgesplitst en korporaal Westerling komt onder bevel van de Nederlandse Geheime Dienst in London. Daar kreeg hij ook een para opleiding en verwierf de rode baret van de Special Air Services (SAS). Er na volgde de training cursus: sabotage en explosieven. En uiteindelijk ook nog training bij de Britse Contraspionage. Het was een complete allround training, waarna hij bevordert werd tot Sergeant.

Oktober 1944 werd sergeant Westerling ingedeeld bij de staf van Prins Bernhard te Brussel.
Medio maart 1945 raakte sergeant-major Westerling door de ontploffing van een V1 zwaar gewond.
Hij belande in een hospitaal in Engeland. Als hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen is ook de oorlog in Europa over.

Maar in Azië nog lang niet.

 

Comments

  1. rob beckman lapre :

    Ik heb alle uitsteken de(6)artikelen over R.P.Westerling gelezen. Deze man -de “Ratu Adil” (“Rechtvaardige Vorst”),merkte u de hoofdletters?,was een WARE veteraan,voor wie “onze John Bluming” bij zijn graf (in Purmerend)voor salueerde,tesamen met alle “rode baretten” (parachutisten/KST’ers).Zag foto’s van zijn begrafenis in 1987,waar blank en bruin (oude Malukku “oom’s”)hem de laatste (militaire)eer schonken.De politiek gebruikt “Jan soldaat”,tot……hij niet meer nodig is,en dan is het tijd dat hij wordt afgedankt! Salute, “Ratu Adil”,goede reis.(een veteraan).Ik hoop dat anderen hem ook niet vergeten.

Speak Your Mind

*

Translate »