Opleiding in Engeland

Kapitein Raymond Westerling

Raymond Paul Pierre Westerling kwam op 31 augustus 1919 in Turkije ter wereld, in een Hollandse familie die al voor drie generaties in Istanbul woont. Zijn Hollandse vader was antiquair. Zijn Griekse moeder was afkomstig uit een voorname familie en van haar leerde hij de Griekse taal. Hij was een goede student en verslond alle boeken, die hij in zijn handen kreeg. Vooral oorlogsboeken.

Omdat hij de Nederlandse nationaliteit bezat, melde hij op 22 jarige leeftijd bij de Nederlandse Consul in Istanbul. Maar dat lukte in eerste instantie niet. Via omwegen belande hij uiteindelijk in Engeland waar hij ingedeeld werd bij de Prinses Irene Brigade in Wolverhampton. Echter dat leven beviel hem niet en hij melde zich voor de commando opleiding. Begin juni 1942 kwam hij in de Commando Basic Training Centre van Achnacarry in Schotland. Hier verwierf hij de Groene Baret. Een paar maanden later werd hij aangesteld als hulpinstructeur voor de nieuw lichting. Hij werd de rechterarm van sergeant Bissel, hoofdinspecteur en gespecialiseerd in unarmed combat.

Zeven weken later werd hij bevorderd tot korporaal en aangesteld als vaste instructeur unarmed combat and silent killing. Op bevel van de commandant, kolonel Lester, werd Westerling aangesteld als instructeur toughness training, unarmed combat en silent killing voor het hele No. 10 Commando.

Toen het bekend werd dat de No. 2 Dutch Troop naar India zal worden overgebracht, melde Westerling zich ook.
Tijdens een verblijf in Coconada, India, werd Westerling aangewezen als persoonlijke lijfwacht van Lord Louis Mountbatten. Hiena werd het onderdeel plotseling overgeplaatst naar Belgoan. Onder de meedogenloze leiding van ervaren instructeurs leerde Westerling zich bewegen, overleven en vechten in de potdichte, grote hitte van de oerwouden van Z.O.-Azië. Na die training werd de complete No. 2 Dutch Troop inclusief Westerling weer teruggestuurd naar Engeland.

De No. 2 Troop werd opgesplitst en korporaal Westerling komt onder bevel van de Nederlandse Geheime Dienst in London. Daar kreeg hij ook een para opleiding en verwierf de rode baret van de Special Air Services (SAS). Er na volgde de training cursus: sabotage en explosieven. En uiteindelijk ook nog training bij de Britse Contraspionage. Het was een complete allround training, waarna hij bevordert werd tot Sergeant.

Oktober 1944 werd sergeant Westerling ingedeeld bij de staf van Prins Bernhard te Brussel.
Medio maart 1945 raakte sergeant-major Westerling door de ontploffing van een V1 zwaar gewond.
Hij belande in een hospitaal in Engeland. Als hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen is ook de oorlog in Europa over.

Maar in Azië nog lang niet.

 

6 Comments

  1. Ik heb alle uitsteken de(6)artikelen over R.P.Westerling gelezen. Deze man -de “Ratu Adil” (“Rechtvaardige Vorst”),merkte u de hoofdletters?,was een WARE veteraan,voor wie “onze John Bluming” bij zijn graf (in Purmerend)voor salueerde,tesamen met alle “rode baretten” (parachutisten/KST’ers).Zag foto’s van zijn begrafenis in 1987,waar blank en bruin (oude Malukku “oom’s”)hem de laatste (militaire)eer schonken.De politiek gebruikt “Jan soldaat”,tot……hij niet meer nodig is,en dan is het tijd dat hij wordt afgedankt! Salute, “Ratu Adil”,goede reis.(een veteraan).Ik hoop dat anderen hem ook niet vergeten.

  2. Kapitein R.P.P Westerling knil, Kst, Apra, moet worden beschouwt als roll model, voor een leider loose generatie, speciaal in Nederland waar men z,n grootste zonen al gauw een onverdiend vroeg graf intrapt,om dan eenmaal, later, beroemd in de wereld,in Nederland tot een weder opstanding te laten komen, maar dan is het eigenlijk te laat, Denk aan Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Dr Cornelis Moerman, Generaal Spoor Etc, Aan de vernedering van Kapitein R,P,P Westerling is echter nog geen eind gekomen,Jim Tahuttu regiseur,is op Java met zijn crew aangekomen,om een film genaamd( De Oost )te maken, hiervoor kreeg Tahuttu 6 miljoen Euro, van het Nederlands Film fonds verstrekt ,In de film word Kapitein R,P,P Westerling en het Korps Speciale Troepen, op de meest vulgaire manier beledigt , en beschuldigt van oorlogs misdaden,terwijl eigenlijk de door Generaal Spoor aangeraden Militaire Willems Orde voor Kapitein R,P,P Westerling als nog posthuum ter ere van hem aan zijn familie word aan geboden,Als ook een stambeeld van Kapitein RRP Westerling te worden geplaatst in Purmerend,als onder deel van algehele rehabilitatie van Kapitein R,P,P Westerling en het Elite Korps Speciale Troepen, Disetai salam dari lubuk hatiku

  3. Mijn vader wordt ook genoemd in Westerlings oorlog. 7 x De verhalen heb ik gehoord hoe er bendes door Indië gingen en hun eigen mensen op gruwelijke wijze vermoordden. De KNIL militairen die onder Westerling zaten, waren vaak ex krijgsgevangenen van Burma en Siam. Hoe bizar is dat?… 3 jaar onder vreselijke omstandigheden. In Bangkok even een training en hup het oorlogsveld weer op. Zo ging dat bij mijn vader ook. Ben nu een biografische roman over zijn leven aan het schrijven, want ik heb hem s nachts horen huilen. Oorlog is vreselijk.

  4. Dag Laurey,
    Dank voor je schrijven. Waar heeft je vader bij Westerling gediend? Daar zijn zeker 3 belangrijke episodes.
    Sumatra, Makasar – Celebes en Bandung. Ben ook zeer geinteresseerd naar je biografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up