Historiek.net meldt:

Onder meer in China en Zuid-Korea is commotie ontstaan over een uitspraak van Toru Hashimoto, de burgemeester van de Japanse stad Osaka. Volgens deze burgemeester waren prostituees tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk. Zonder de prostituees zouden de Japanse militairen de discipline niet hebben kunnen bewaren.

De uitspraak ligt uiterst gevoelig omdat de Japanners tijdens de oorlog duizenden vrouwen dwongen tot prostitutie.

Het aantal vrouwen dat zich moest prostitueren wordt geschat op zo’n tweehonderdduizend. In voormalige Nederlands-Indië zouden ongeveer twintigduizend vrouwen gedwongen zijn tot prostitutie.

Troostmeisjes

De vrouwen en meisjes die door de Japanse overheid beschikbaar werden gesteld aan aan militairen die het keizerrijk dienden, werden ook wel troostmeisjes genoemd. De militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden. De vrouwen die voor deze ‘troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

De burgemeester van Osaka heeft nu gezegd dat de prostituees noodzakelijk waren. “Voor militairen die hun leven waagden was een troostmeisjessysteem noodzakelijk om hen tot rust te laten komen”, aldus de burgemeester. “Dat is voor iedereen duidelijk”.

Chinese en Zuid-Koreaanse overheidsvertegenwoordigers hebben hun teleurstelling over de uitspraken inmiddels geuit. Volgens Zuid-Korea blijkt uit de opmerkingen dat de burgemeester een slecht historisch besef heeft en geen respect heeft voor vrouwenrechten.

‘Geen bewijs’

De uitlating van de burgemeester van Osaka staat niet helemaal op zichzelf. In Japan zijn veel nationalistische politici niet blij met de excuses die het land in 1993 voor de seksslavernij aanbood. Volgens hen is er geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

 

2 Comments

 1. Er is,vnl.in de VS,en Canada,diepgravend onderzoek gedaan naar verschillende zaken waar Japan zich,al vanaf de 30’er jaren (China)schuldig aan maakte,en -zonder dat iemand dat besefte,een van deze zaken -“Troostmeisjes”(“Comfort women”)werd geaccordeerd door ZM Imperial Ordinance number 51952 “Establishment of Brothels in conquered countries”.Ik lees b.v.” for a small fee,it provides soldiers the RIGHT to rape more than 200,000 (14-18 yr old) women…..”
  Bronnen: http://www.scholarship.law.upenn.edu “Journal of International Law volume 24,dtd 2003 by Sue R.Lee
  http://www.ojs.library.dal.ca “Comfort women in Japan and Korea,by G.Laii
  http://www.Digital.lib.washingtom.edu “Comfort women for Korea; japan’s sex slaves”
  http://www.loc.gov.law “Japan: WWII and forced labor compensation claims”
  Helaas moeten zij,die menen ENIGE vorm van compensatie van Japan te krijgen deze tekst uit
  http://www.jpri.org “Jpri working paper number 78,june 2001 ” A just peace?: the 1951San Francisco Peace Treaty..” waar deze tekst was te lezen “…Both Japan and the US(and its Allies) should view that ALL claims regarding the war were settled(!!!!) by this Treaty……” ter harte nemen .

 2. Ja Rob, ik ken al deze teksten ook. Toch meen ik dat het Internationale Hof in Den Haag daar een stokje voor steken.
  De vraag is, willen ze dat of zijn ze bang voor de landen die hun salaris betalen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up