(De Indische ervaringen in de perioden voor de Tweede wereld oorlog, tijdens, er na en de bersiap tijd, de Nieuw Guinea tijd en na de gedwongen emigratie, de ontvangst in Nederland)

Een goede kennis, die psychiater is, heeft mij o.a. in een beperkte vorm uitgelegd wat trauma’s kunnen zijn en veroorzaken.
Daarbij gaf hij toe dat trauma en nostalgie dicht bij elkaar liggen, met het verschil dat de een vaak problemen veroorzaakt en de ander je sentimenten oproept.

Nostalgie is een vorm van heimwee. Het drukt een algemeen verlangen naar vroeger uit, naar ‘de goede oude tijd’. Vaak gaan nostalgische gevoelens gepaard met een bepaald jeugd sentiment.

Een (onbewuste) trauma is een lichamelijke of psychische verwonding na een schokkende gebeurtenis, waardoor blijvende psychische problemen kunnen ontstaan.

U en ik, wij allen hebben beiden, zowel de nostalgie als de onbewuste trauma.
Zowel de nostalgie als de trauma zijn opgeslagen in een deel van je hersenen en worden op een latere leeftijd vrijwillig of onvrijwillig naar boven gehaald.
Echter de onbewuste trauma is de killer. Trauma’s uit het verleden bepalen je toekomst.

Hoe ‘gevaarlijk’ is het wanneer je wél een onbewust trauma hebt maar niet weet dat je dit hebt?
Een onbewuste trauma heeft een grote impact op zowel je fysiek als geestelijke gesteldheid. Het levert spanningen en stress op. Gevolg?
Allerlei fysieke en/of geestelijke klachten. Dit is niets nieuws. Maar vaak weten we niet dat we trauma’s hebben opgelopen. Met alle gevolgen van dien.

Definitie (onbewust) Trauma:
PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) wordt gezien als een angststoornis die zich ontwikkelt uit een of meerdere niet verwerkte traumata: uit ernstige stressgevende situaties, waarbij soms sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Voorbeelden zijn: – oorlog, burgeroorlog en andere gewapende conflicten – gewelddadige aanvallen – verkrachting en seksueel misbruik – emotioneel of lichamelijk misbruik in de vroege jeugd.
Velen van de ouderen onder ons, die de Jappen periode en/of hun concentratiekampen hebben meegemaakt, herkennen de hierboven vermelde voorbeelden. Gelukkig kunnen velen van ons het naast ons neerleggen en doorgaan met ons leven. Helaas ook velen niet en die hebben PTSS.

Wie zijn er de veroorzakers van en dragen de verantwoordelijk van bovengenoemde perioden?

  1. Alle politieke leiders en regeerders en machthebbers van o.a. Nederland, Engeland, Japan en ook Indonesië.
  2. De christelijke geloven, het moslim geloof en vele bij-geloven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up