Negen van de elf rijkste families Indonesië zoeken toevlucht belastingparadijs

Negen van de elf rijkste families in Indonesië, gezamenlijk goed voor een vermogen van naar schatting 36 miljard dollar, hebben hun toevlucht gezocht in belastingparadijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICIJ, een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten.

De negen families vormen de top van de rijke klasse die de politiek en economie van het eilandenrijk domineert. Samen hebben ze meer dan 190 ‘offshore’ trusts en bedrijven. Zes van de families hebben nauwe banden gehad met de inmiddels overleden Indonesische dictator Soeharto.

De kring rond Soeharto, zowel familie als vrienden, is tijdens zijn bewind van 1967 tot 1998 schatrijk geworden. De families hebben die rijkdom daarna weten te behouden in het land waar vele miljoenen mensen straatarm zijn.

De miljardairs waren onder de namen van bijna 2500 Indonesiërs die voorkwamen in gelekte documenten van het trustkantoor Portcullis TrustNet.

Hoewel geen bewijs is gevonden dat de families regels hebben overtreden, is bekend dat Indonesië zucht onder grootschalige corruptie en belastingontduiking. Een schatting van de organisatie Global Financial Integrity vorig jaar kwam erop neer dat Indonesië jaarlijks meer dan 10 miljard dollar aan belastinginkomsten misloopt door belastingontduiking.

Bewerkt door: Redactie 10 april 2013, 23:18 – Bron: ANP Volkskrant

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up