KNIL Mobilisatie-Oorlogskruis

Als Landstorm soldaat tweede klasse der Infanterie werd Adrianus van Ingen tijdens de Tweede Wereld Oorlog door Japanners gevangen genomen en op 25 april 1943 vanuit Singapore per boot vervoerd naar Japan waar hij en anderen op 20 mei 1943 in kamp Fukuoka kamp No. 16, B werden geïnterneerd.

Zijn vader Martinus van Ingen, geboren te Vleuten (Utrecht) kwam in dienst van de KNIL en was van beroep Korporaal ziekenverpleger in Bandung. Hij huwde een ongeveer 33 jarige Inlandse vrouw met de naam Roos, die in Kediri bij Bandung was geboren.
Samen kregen ze 8 kinderen waar bij Adrianus, die op 14 februari 1907 te Ngawi (Bandung) de oudste was.
Als volwassen man werkte Adrianus bij de heer Busé, bioscoopbeheerder van o.a. Elita. Gedurende die periode voor de oorlog was hij Islamitisch gehuwd met Omoh uit Tjikapoendoeng Kolot te Bandung, die hem 5 zonen schonk.
De 5 zonen zijn:
Bertus van Ingen, geboren 26 februari 1934
Hendrik van Ingen, geboren 23 juni 1936
Harry van Ingen, geboren 13 augustus 1938
Willem van Ingen, geboren 12 april 1940
Albert van Ingen, geboren 11 november 1942

Toen de oorlog dreigde werd vader Adrianus van Ingen door de KNIL opgeroepen en ingedeeld als landstormsoldaat 2de klasse te Bandung. De heer Busé heeft moeder Omoh en kinderen geadviseerd om zo gauw mogelijk naar Nederland te vertrekken. Hij zag het toen al in dat er met de Nederlandse naam “van Ingen” geen toekomst mogelijkheden waren in het toenmalige Nederlands-Indië.
Gedurende de Japanse bezetting heeft de familie in een afgelegen dorp bij hun grootmoeder doorgebracht. Ook de periode na de oorlog ten tijde van kapitein Westerling in Bandung was het een angstige periode voor moeder Omoh en haar 5 kinderen.

Vader Adrianus moest intussen met andere landgenoten, maar ook Engelsen en Amerikanen, als slaven dwangarbeid in de mijnen van Fukuoka, Japan verrichten. Intussen was hij door het zware werk, gebrek aan voedsel en medicijnen, ziek geworden en het medisch rapport vermelde “Groupous Pneumonia”. De vermoedelijke doodsoorzaak was een explosie in de mijn, waarbij Adrianus van Ingen ook zijn rug brak. Hij stierf op 1 maart 1944 te 02:30 uur.

Zijn asresten zijn later overgedragen aan het Centraal Bureau Gravendienst te Batavia, Java en heden heeft Adrianus van Ingen een rustplaats gevonden op Menteng Pulo te Jakarta.
Intussen zijn moeder Omoh en haar kinderen met de hulp van ooms en tantes medio 1965 in Nederland aangekomen en hebben allen zich een goede plaats in de maatschappij verworven.

Helaas heeft niemand van de familie een foto van vader en grootvader Adrianus van Ingen, waardoor ook niemand weet hoe hij er heeft uitgezien.
Ik vond dat ik persoonlijk er iets moest doen en besloot mijn vriend Albert en zijn vrouw Henriëtte in contact te brengen met Indië-veteraan Lt-kolonel b.d. Jacques Z. Brijl, die zich ondanks zijn hoge leeftijd nog regelmatig inzet voor het toekennen van decoraties aan vergeten Indië-veteranen. De heer Brijl is zelf onder andere drager van de Bronzen Leeuw, dat de een na hoogste militaire onderscheiding voor moed, is.
De laatste jaren heb ik de heer Brijl als een bijzonder integer mens leren kennen. Zijn missie is het voordragen van ex-militairen van het KNIL voor een onderscheiding, zoals het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK). En hierbij dient vermeldt te worden, dat de heer Brijl alles belangeloos doet en dat het ministerie van Defensie de beslissende factor is.
Woensdag 9 december 2015 j.l. werden de heer en mevrouw Brijl per militair auto naar het huis van de familie van A. van Ingen in Alphen a/d Rijn gereden.

Namens de minister van Defensie werd op deze middag door de heer Brijl in aanwezigheid van beide echtgenoten het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt aan de heer Albert van Ingen. Een gelukkige Albert heeft de versierselen van de postuum aan zijn vader Landstormsoldaat 1ste klas KNIL Adrianus van Ingen, toegekende onderscheiding, in ontvangst genomen.

14 Comments

 1. Geachte Ronny Geenen,
  Ik ben zeer onder de indruk van Uw website. Deze bevat voor mij veel waardevolle informatie en zal me helpen bij het schrijven van mijn blog.
  Ik heb er nu nog maar vluchtig naa gekeken….
  Met hartelijke groet,
  Conrad Woldringh

 2. Beste Ron,
  Je hebt weer een mooi en boeiend verhaal geschreven; deze keer over Landstorm soldaat
  1ste klas Inf. KNIL Adrianus van Lingen.
  Hiermede ben je er in geslaagd om Adrianus van Lingen uit de “vergetelheid” te halen en te
  hebben meegewerkt aan zijn EERHERSTEL! Ook voor zijn familie is dit uiteraard van heel
  groot belang. Dank Ron voor je belangrijke en belangeloze inzet.
  met hartelijke groet,
  Jacques.

 3. Er zijn vele,nog(steeds)onbekende verhalen over mannen die,decennia geleden, hun PLICHT deden voor hun Souvereine Vorst(in),en het Vaderland.Vaak stierven zij,onbekend, of op gruwelijke wijze.Het past mij de Overste (bd)Brijl, opnieuw, te prijzen voor wat hij heeft losgemaakt.
  Eindig met “Respect Jacq voor wat jij voor ons deed, en nog steeds doet.Onze familie is jou dankbaar voor je inzet,opdat pa en zijn jongere broer niet werden vergeten.”
  Salute, Robert

 4. Beste Robert,
  Dank voor je fijne woorden.
  Ik hoop dit belangrijke werk nog lang te kunnen doen.

  met hartelijke groet,
  Jacq. Z. Brijl

 5. Met surfen op het web op deze site terechtgekomen. Mijn opa is Hypolite Cesar Kouthoofd. Via Facebook met verschillende families Kouthoofd in contact gekomen. Vorig jaar heeft Ron Krancher een boek over eerste 4 generaties Kouthoofd gepubliceerd.

 6. Dag Linda,
  Ik ben ook in het bezit van het Kouthoofd boek van Ron krancher.
  Daarnaast heb ik veel contact met Ishi Krancher in Ierland.
  Zij heeft mij veel info ook van de aangetrouwde familie van mijn vrouw gegeven, namelijk Weise.

 7. Beste Ronny,

  Met een gevoel van trots en tranen in mijn ogen heb ik dit mooie verhaal gelezen over mijn Opa, naar wie ik ben vernoemd en die dankzij uw inspanningen postuum deze onderscheiding heeft mogen ontvangen via zijn zoon! Wat jammer dat niet alle broers bij dit geweldige moment aanwezig hebben kunnen zijn. Veel dank aan u en uiteraard Indië-veteraan Lt-kolonel b.d. Jacques Z. Brijl. Ik zal van nu af aan uw prachtige blog met veel interesse volgen!

  Hartelijke groet uit Zandvoort, Jetze Adriaan van Ingen (zoon van Willem van Ingen en vader van Storm van Ingen)

 8. Beste Jetze ADRIAAN van Ingen,
  Ben echt blij dat ik het heb kunnen doen. Albert van Ingen ken ik zelf al heel lang uit onze engineering tijd. En ik was al een poosje bezig met het zoeken van Indische families die een vader, oom, broer in Indonesie als KNIL’er verloren hebben. De heer Jacq Brijl vroeg mij om hulp om Indische mensen in Amerika te helpen. En van het een komt het ander. Ik heb ontdek, dat dit werk vaak de mensen heel blij maken. En daar doe ik het voor.
  Als gepensioneerd persoon van 80 jaar is dit en mijn blog een hobby geworden.
  Dus lees het maar, net als vele andere mensen in de wereld.
  Ron

 9. Geen woorden voor! Wowww.
  Adrianus van Ingen was de oudste broer van mijn oma 🙂
  Dus Martinus van Ingen mijn overgrootvader en Roos mijn Javaanse overgrootmoeder. Ben erg blij dat dit heeft mogen gebeuren. Respect!!!!
  Groetjes uit Emmen

 10. Beste Ron,
  Doordat jij ons verhaal op jouw site gepubliceerd hebt, heeft blijkbaar wat belangstelling getrokken bij diverse personen. Hierbij dank ik jou ten eerste voor het publiceren van het verhaal met foto’s en wel. Ten tweede danken wij ook de heer J. Z. Brijl die mede dank zij hem, met medeberichten van jou, Ron, meerdere dingen te weten is gekomen o.a. dat geweldige mobilisatie oorlogkruis dat wij gekregen hebben. Dit is een geweldige kosbare herinnering die ik nooit zal vergeten.

 11. Beste Ron Geenen en Jacq. Z. Brijl,

  Hartelijk dank voor het prachtige werk wat jullie hebben gedaan. Ik heb met veel bewondering dit artikel gelezen. Mijn naam is Max van Ingen, en ben een afstammeling van de familie “van Ingen”. Mijn grootmoeder (Indo, familie “van Benthem”) trouwde met de heer van Ingen. Zij leefden in de buurt van Bandung. De plaatsnamen Tjimahi en Tjipatat kan ik me nog herinneren van haar verhalen. Helaas heb ik mijn grootvader nooit gekend.

  Graag zou ik in contact willen komen met U en anderen.

  Met vriendelijke groet,
  Max van Ingen uit Eindhoven, zoon van Pius van Ingen

 12. Dag Max,
  Prettig met een andere van Ingen kennis te maken.
  Terwijl ik mijn e-mails aan het checken was, had ik een vriend van mij uit Alphen a/d Rijn aan de telefoon.
  Zijn naam is Albert van Ingen, een van mijn beste Indo vrienden. Ik woon zelf in Californie.
  Heb Albert meteen jouw e-mail verteld, maar hij herkent niet jouw en je vaders naam.
  Hij is wel nieuwsgierig want hij is o.a. met de familie stamboom begonnen.
  Zijn opa heette Martinus en oma Roos en de fam. Ingen komt uit Vleuten bij Utrecht.
  Hoe zie jij de Ingen familie relatie?

  Groet,
  Ronny Geenen
  Ron@MyIndoWorld.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up