Is een Indo een “Halfbloed”?

 Wat is het juiste woord: halfbloed of gemengbloed?

In het jongstleden verschenen blad “De Indo” van december 2014 stond quote—-Het Indo-Europees ras werd gekwalificeerd. Een ras bestaande uit halfbloeden, een vermenging van Indonesische en Europese rassen. unquote!

Op diverse websites, o.a. de site Indisch4Ever in Nederland werd ook gediscussieerd over het woord “Halfbloed” dat direct in verband wordt gebracht met ons Indo’s. Ik heb dat met interesse gevolgd, maar zelf niet aan meegedaan.
Echter ik heb er al lang mijn eigen gedachten over en ik moet zeggen dat de meesten hun mening gaven waar ik mee kan leven en er volledig achter kan staan.
Hier volgt een paar meningen in het kort.
—Het woord ‘halfbloed’ stamt uit de koloniale tijd.
—Het is een term die ook gebruikt wordt in de dierenfokkerij.
—De term suggereert dat iemand ‘half’ is en dus niet ‘heel’.
—Het woord “Halfbloed” bestaat niet, want in ieder mengsel bloed onder welke huid dan ook is de kleur rood en in elk lichaam is er ongeveer de zelfde hoeveelheid bloed, namelijk 5 a 6 liter. —-Ook zijn wij 100% volbloed, anders zouden wij bloedarmoede hebben.
—Het is eigenlijk allemaal stompzinnig om de termen te gebruiken, die gebaseerd zijn op racistische stereotypen.
Het woord “Halfbloed” klinkt dan ook erg minderwaardig, denigrerend, discriminerend, en uiteindelijk erg beledigend. Mijn bloed is ook rood en ik behoor tot de bloed groep “O” net als vele mensen op deze wereld waar dan ook. Mijn bloed is dus niet half “O” en de ander helft “A”, or what ever.

In tegendeel ik kan best leven met het woord “mengbloedig”.

Up