De viering van het Chinees Nieuwjaar in Indonesie

Chinese kalender begint en eindigt gewoonlijk rond januari-februari. Dit jaar valt hun jaarwisseling op 4 februari. Indonesische cultuur heeft veel Chinese invloeden en dat kun je echt zien in de keukens, vooral tijdens de festivals. Chinees Nieuwjaar is ook een nationale feestdag in Indonesië. Het heeft de naam Imlek. Daar zijn festivals en speciale gerechten voor deze bijzondere gebeurtenis. Het nieuwe jaar wordt gedurende 15 dagen gevierd, en op de laatste dag (dag 15) wordt het als Cap Go Meh dag, of Lantaarn festival dag, gevierd.

De Javaanse-Chinees heeft deze speciale schotel tijdens Cap Go Meh dag overgenomen en het ook Lontong Cap Go Meh genoemd. Het is een combinatie van een aantal Javaanse favoriete gerechten die hier beneden te vinden zijn en worden beschreven.

Cap Go Meh gerechten
  1. Opor Ayam (Javaanse Pittige Kip).
  2. Sambal Goreng ati of rundvlees (rundvlees of lever gebakken in sambal)
  3. Lontong (rijst cake in bananenbladeren)
  4. Telur pindang (gefrituurde gekookt ei).
  5. Sayur Lodeh (groenten kerrie soep)
  6. Ketjap. (Naar smaak)

Het koken van de gerechten was een flinke klus door het gebruik van de vele kruiden en de tijdsduur van het bereiden, maar uiteindelijk de moeite waard. Eenmaal opgediend is het een godenmaal. Vooral de combinatie van de gele kerrie – en de rode kerrie saus geven een extra dimensie aan de smaak. Het is letterlijk een feestelijke gerecht, dat hier beneden wordt beschreven.

Opor Ajam:
Kip 2 ½ tot 3 pond, klappermelk een 1/2 blik, naar smaak sambal pepers 1 tlp, knoflook ½ tlp, 1 grote ui fijn gesneden, 1 tlp suiker, 1 ½ tlp peper, een stuk terasi in de grootte van een stuk bouillon, koriander 1 tlp, laos 1 tlp, 2 kemiri fijn gedrukt, 1 stok sereh, 2 citroen blaadjes, 1 kop water.
Kookt de kip met alle kruiden in de klappermelk tot het gaar is.

Daging pedis (rundvlees met sambal gebakken).
1 ½ pond rundvlees in stukjes gesneden.
Kruiden: 1 ui fijn gesneden, 2 tenen knoflook, 4 tot 6 pepers (lomboks), 1 tlp terasi, 1 cm ginger in plakjes gesneden, 2 tlp zout en wat suiker naar smaak. Alles fijn malen in een elektrische foodprocessor.
5 cm stuk laos, kunyit blad als het beschikbaar is, 1 blok bouillon en 3 elp olie.
Verhit de olie in een grote saus. Do the gemalen kruiden er in en al roerend voor 3 tot 5 minuten. Voeg de andere kruiden en het vlees toe. Laat het op klein vuur koken. Deksel op de pan. Voeg water als nodig en ook zout en/of suiker.

Lontong: (Rijst gekookt in bananen bladeren)
Omdat rijst in bananen bladeren met flink meer water gekookt wordt, kan het niet meer uitzetten en wordt het een geheel. Zodra het afgekoeld is, kan het gemakkelijk in stukjes gesneden worden.

Telor Pindang:
Er zijn 2 methoden en het makkelijkst is het volgende:
Maak sterke thee. Kook de eieren in deze thee voor 4 minuten.
Haal de eieren er uit en maak barsten in de eierschalen, maar verwijder ze niet.
Kook deze eieren verder in de thee gedurende 6 tot 8 minuten.
Verwijder de eischaal en kook nu de eieren in water, salam blad (laurier blad), sereh en zout gedurende 4 tot 5 minuten.

Sajur Lodeh:
Ongeveer 2 pond aan groenten bestaande uit kool, wortelen, boontjes, bamboe spruiten, mais en peteh bonen in kleine stukken snijden.
Tahu en tempe in kleine stukken snijden. Keuze om dit in olie te bakken of direct in de groenten te koken.
Kruiden: 2 Uien fijn snijden, 2 teentjes knoflook, koriander ½ tlp, laos 1 tlp, Kemiri 3 stuks, Terasi ongeveer 1 tlp, suiker 2 tlp, zout naar smaak. Olie voor het bakken van tempe en tahu.
Bak de uien in een sauspan. Voeg water en groenten toe. De bamboe spruiten, peteh, tempe, tahu en mais het laatst toevoegen. Zout en suiker naar smaak en klappermelk (1/2 blik) toevoegen.

Bord Cap Go Meh

Doe in een diep bord plakjes lontong en schep daarover de bovenstaande bereide gerechten.
Tezamen heet het Cap Go Meh. Eet smakelijk en beste Nieuwjaar wensen.

‘‘Kon Poei’’  (eet smakelijk en proost)

De viering