indosgaweg27mei2006

De laatste tijd wordt er via Nederlandse websites en het internet door zowel de pers als het schrijvend publiek ook het een en ander over ons Indo’s geschreven en gepubliceerd.

Het volgende zullen waarschijnlijk alleen de ouderen herinneren.

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw verschenen regelmatig op muren de geverfde boodschappen aan ons Indische Nederlanders gericht. Indo Ga Weg!

Ook vele variaties op dat thema zoals “Rot op naar je apenland” en “Ga terug naar je klapperbomen”. Er werd van alles over ons op muren en kaden gekalkt en geschilderd. Vooral in Den Haag was dit schering en inslag.

Hoe kwam het dat een deel van de Nederlandse bevolking zich zo kwaadaardig gedroeg?

Misschien niet te geloven, maar de bronnen waren een deel van de politici, de wetenschappers en zij die het toen voor het zeggen hadden.

Zij schilderden geen leuzen op muren en scholden ons niet uit. Nee, dat niet.

De toenmalige regering en de tweede kamer kwamen wel met voorstellen en regels naar buiten om te voorkomen dat de Indische Nederlanders naar Nederland kwamen. En de pers nam toen dat allemaal over en publiceerden dat in hun kranten.

Zo was er een professor Dr. W.F. Wertheim, hoogleraar, die tijdens een rede het o.a. het volgende zei: “Indische Nederlanders behoorden tot de klasse van inwoners van Indonesië”. Door Nederland te beschouwen als hun moederland – zij waren nota bene Nederlanders vanaf de 19de eeuw! – verkeerden ze in psychische nood”. Maar via psychoanalyse zouden ze leren beseffen dat zij niet in Nederland thuis hoorden, maar in Indonesië.

Secretaris-generaal P.H.M. Werner, die als jurist op het ministerie van Maatschappelijk Werk werkzaam was,  stond het advies voor het te voeren beleid ten aanzien van de Indische Nederlanders waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen westers (blanke totok) en oosters (bruine) georiënteerde Indische Nederlanders. De oosters georiënteerde Indische Nederlanders zouden door hun lage arbeidstempo geen kans van slagen hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij stelde een rapport (rapport Commissie-Werner) samen over de Indo-Europeanen, dat de toenmalige minister president Dr. Drees typeringen en meningen over de aard der Indo’s aantrof die hem deed denken aan “in nazi-tijd gehanteerde terminologieën”.

Daarop verdween het rapport in een lade en keek hij er niet meer naar.

Echter het kwaad was al geschied. Indo’s waren te oosters en zouden zich niet kunnen aanpassen aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast aten ze rijst en geen aardappelen. Bovendien konden ze deze aardappels niet naar zich toe schillen, maar van zich af.

En wat deed de pers? Die namen alles klakkeloos over!

4 Comments

  1. Helas. its the truth– it was Dr Drees who decided in the early 1950, that the Indische Nederlanders whose year of birth was 1898 ( I might be wrong re the actual date) or beyond might be considered as Dutch citizen=though we had at that time a Dutch passport.
    He was also the decided that he did not like us to migrate to the Nethelands and proposed to the govenment then to shift the majority of us to Canada, Australia or the USA.
    Due to the opposition he cchanged his mind and then ther repatraition of us started= the welcome in the Netherlands was FAR from hostpitable= what the present refugees get -we got nothing and we were demanded to repay all the expenses the govenment did for us !====and so there are many topics this government still to be dealt !

  2. De tekst: “Indo’s ga weg” was toen een éénmans actie van boze Hollandse jongen gericht aan zijn vriend en is bij het Glossyblad Pinda beschreven.

  3. Hello Peter, Good to hear from you. Do you live in the USA? Are you a member of the yellow book “The Indo”?
    I do not know how long you have lived in the Netherlands. But some of the Indo’s who were in the Netherlands just for a couple of years, menage to receive some benefits. Not much, but everything help. Let me know.

  4. Hello Ronald, Veel later dan mijn publikatie heb ik dat ook vernomen. Toch was het een kenmerk van de Nederlander. Vooral in dorpen in Gelderland, Overijsel en Limburg. Heb daar mijn eerste Ned. ervaringen opgedaan. Daar was toen genoeg discriminatie. Trouwens zelf het blad Pinda vind ik zeer dubieus. Ik ben 84 jaar en sinds ik in SoCal woont voel ik mij geen Indonesier en geen Nederlander. Ik voel mij bevrijd en vrij.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up