Ons huis aan de Slingerlaan in Padang

Ons huis aan de Slingerlaan in Padang was voor die tijd heel groot en voorzien van 6 grote kamers.
Velen van ons zijn daar ook geboren.
In de jongens kamer stonden 4 eenpersoon bedden, 2 grote kleren kasten, een schrijftafel en 4 stoelen.
In de meisjes kamer 3 grote bedden en een grote 5 delige spiegelkast, een dekenkist onder het raam, een kaptafel met 3 spiegels en 4 stoelen. Mams en paps kamer was de grootste. Daar stonden een groot 2 persoon bed, een drie delige spiegelkast, een grote commode met een brede spiegel en onder het raam een grote dekenkist. Ook stonden er 4 mooie houten stoelen met tafel, een grote- stolp en handwerkmand en ook een nachtstilletje.
De andere logeerkamers waren net zo groot als van de kinderen.

Moeder met Ronny, haar oudste
Moeder met Ronny, haar oudste

De voor -, binnen – en achtergalerij waren even groot en hadden de breedte van het huis. Een brede gang liep door het midden van het huis en in de voorgalerij waren nog 2 dubbele deuren en voor deze deuren hingen zware portieres aan koperen roeden, evenals bij de binnengalerij en de gang naar de eetgalerij.
Mam had heel veel planten over de hele breedte van de voorgalerij en paps had voor haar een balustrade gemaakt waarop grote porseleinen potten stonden met verschillende soorten chuvelures, van de mooie grote pauwen staarten tot de kleinste speldenknoppen. Ja, zelf geelgroene Japanse chuvelures. Op het eerste gezicht leken ze op elkaar, maar bij nadere beschouwing ontdek je, dat de lepels een andere kleur hadden, of de meeldraden en de kleuren varieerden van wit, crème, lila, paars, blauw-paars en roze.

Zelf had ik een rode tros orchideeën en die is zeldzaam. Ik had ze allemaal voor het huis in de grond geplant, immers het waren aard orchideeën.

Orchide
Orchide

Mams had echter ook boom orchideeën, die ze zelf op korte stokken (arm dik) omwonden met klapperbast vezels, (saboet klapper) oude aarde en tussen de wortels van de boom orchideeën bevestigd. Dit was een heel werk. Deze orchideeën hingen allemaal onder de grote djeroek balie boom in de schaduw en ze bloeiden daar prachtig in wit, roze, lila, geel en rood (de angre boelan).
Bij tijden verkocht mams ze voor bruiloften of bals. Ik heb ze ook op avondjurken gedragen, als corsage met dat fijne asparagus groen. Als ik tegen de ochtend thuis kwam van het bal, dan was het de corsage voorzichtig losmaken en in een kom fris water met wat ijs leggen, want dan blijven de bloemen zeker nog een week goed.
Die boom orchideeën werden iedere dag tegen de avond met de wortels goed nat gehouden.

Onder de balustrade had ze cementen bakken met bloeiende begonia’s, asters, enz.
In de driehoek voor het huis stond een betonnen platje en daarop een ijzeren tafel, een brede bank en witte stoelen, alles van hout en ijzer. Hier was iedere middag ons thee uurtje, om 4 uur kwam dan de hele familie tezamen. Voor ons kinderen was het iedere dag weer een verassing wat voor lekkers wij bij de thee kregen. Het varieerde van pisang goreng, kwee lapies, kwee talam, boerboer, sepoeloet itam, kwee mangkok, ondeh ondeh, goreng oebi, enz, enz. Iedere dag wat anders.
Als ik nu terug kijkt, hadden we het toch maar erg goed en waren wij goed verwend. Alles vonden we gewoon, wij wisten niet beter.
In de regentijd werd de thee in de eetgalerij gehouden. De driehoek in de voortuin werd gevormd door cementen bloempotten, gemaakt en gegoten door paps en daarin stonden allemaal aard orchideeën, in verschillende kleuren. Deze liefde heb ik van mams geërfd en mams van grootmoeder, want in mijn huwelijk in Sawahlunto, had ik ook een verzameling aard orchideeën.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up