Sophialaan 10, Den Haag

Het Indisch Centrum komt er in Den Haag.

De oriënterende gesprekken begonnen ruim 1 ½ jaar geleden.
Samen met vertegenwoordigers van de Nederlands-Indische gemeenschap (Indisch Platform, Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita en Stichting Herdenking 15 augustus 1945) heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) afspraken gemaakt over de verankering van het Indisch verleden in de Nederlandse samenleving. Belangrijk onderdeel van deze zogenaamde collectieve erkenning is een centrale ontmoetings- en herinneringsplek, een Indische pleisterplaats, aan de Sophialaan 10 in Den Haag. vlakbij het bekende Plein 1813. Ook zijn afspraken gemaakt over het verbreden van herdenkingsactiviteiten en het zorgaanbod voor de eerste generatie Indische Nederlanders.

Het moet het “kloppend hart” van de Indische gemeenschap worden en de participanten zullen er alles aan doen om dit te laten slagen.
Organisaties die zich eveneens bij het Indisch Centrum zullen aansluiten zijn onder andere

Stichting Molukse Museum en naar verwachting ook het Indisch Familiearchief en er staan nog meer organisaties op de stoep.

Mevrouw Yvonne van Genugten zegt:” De Indische gemeenschap is erg divers, maar dit is een plek waar alles samenkomt. Het herdenken, de Indische herinnering, de specifieke zorg voor de Indische ouderen, die vaak nog steeds met hun trauma uit de Bezettingstijd en daarna de Bersiap-periode in Indië te kampen hebben”.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) spreekt in een Kamerbrief van een ”collectieve erkenning”. Jaarlijks gaat het tot 2022 om 1,5 miljoen euro en vanaf dat jaar ieder jaar structureel om een bijdrage van 1 miljoen.

Ook komt er meer aandacht voor de speciale zorg voor ouderen. Velen hebben een traumatisch verleden met bersiap, geweld en oorlog en daarbij ook een (deels) niet-Nederlandse culturele achtergrond.

6 Comments

 1. Beste Jan, Vermoedelijk bij een van de instellingen zoals het NIOD of het archief in Leiden. Hier op de website kan je het ook lezen.
  Indische Kwestie / Indisch Platform 2.0
  Good luck.

 2. Ik ben op zoek naar nazaten van de familie Berloth, zij woonden destijds in Tjimahi of Bandung; ik bezit een foto van oma, tante, en vader, en een deel van de familie Berloth. Moeder, twee meisjes en een jongen; de foto is vermoedelijk gemaakt in 1926 -1927. Benieuwd of er nog mensen zijn dei het gezin kennen, of gekend hebben. Mijn opa A. J. Toussaint en Adjudant Berloth waren bij de KNIL.

 3. Beste Jan, Ik moet je helaas teleurstellen wat betreft het zoeken van je nazaten. Ik woon zelf in California en van hieruit in Nederland vinden is erg moeilijk. Wat ik van mijn familie heb gevonden is gebeurd via mensen in Nederland, die toen er ook aan werkten. Mijn vele artikelen, vooral op het gebied van de Indische ervaringen, zijn gebaseerd op de kennis van Indische mensen uit de streken waar mijn families hadden geleefd en/of geboren waren.
  Heb mensen via het internet benadert en ook veel aan de telefoon gehangen. Het kost veel tijd. Maar het heeft mij goed geholpen.
  Ik dacht dat je zelf in Nederland woont. Dan heb je een heleboel gelegenheid om via archieven iets te kunnen vinden. Daarbij moet je ook rekening houden dat ik uit Sumatra komt en een jaar of 3 na de oorlog in Batavia heb gewoond. Dus van Bandung en Tjumahi weet ik bitter weinig af.

 4. Beste Jan Toussaint,
  Adjudant Berloth is mijn overgrootvader. Ik zou ontzettend graag een kopie van de foto willen hebben, omdat er zo weinig over is van onze familiegeschiedenis.

  Alvorens bedankt!

  Mvg,
  T.W.H Heijmeriks

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up