Het boekje van Vrugtman,, de kringloop van de tijd in elf handtekeningen… 1942 – 1945

Beeld van een voorbije tijd, gezin Brijl rond 1910, geheel rechts Alfred Brijl

Het verhaal van een klein boekje dat evenals zijn eigenaar het Japanse krijgsgevangenkamp Harima, Osaka overleefde.

Door Ed Vermeulen

Zoals de aarde iets teruggeeft aan een archeoloog op zoek naar het verleden en de zee aan de duiker die uit een lang verloren gewaand scheepswrak een waardevol nautisch relikwie naar boven haalt, zo gaf de zolder van een oude, in 1905 gebouwde villa in Baarn met de rustieke naam ’Rust-Lust’, een handjevol jaren geleden, via de weg naar de Baarnse Kringloop winkel, zijn geheim prijs: een klein en door de tand des tijds ietwat gehavend boekje met de titel: ’De relativiteitstheorie van Einstein’.
Geschreven door H. Heukels uit Bloemendaal en uitgegeven in het jaar A.D 1923.

https://groenegraf.blogspot.com/2017/12/het-boekje-van-vrugtmande-kringloop-van.html

Het verhaal ’Het boekje van Vrugtman, de kringloop van de tijd in elf handtekeningen’ is opgedragen aan Jacques Zeno Brijl (1927), sinds december 2008 een zeer gewaardeerde ’penfriend’, bovenal echter de man die met een niet aflatende energie door middel van het verzorgen van aanvragen van herinneringsmedailles tracht onze in de strijd in Z.O Azië gesneuvelde militairen waardige en vooral individuele aandacht te geven en aan Jan van Dulm (1934-2011), auteur van het standaardwerk ‘Geïllustreerde Atlas van de Japanse kampen in Ned. Indië 1942-1945’. Tijdens onze ontmoetingen op de Pasar Malam Besar in Den Haag (nu Tong Tong Fair), voor het eerst in 1998, werd mijn openingsvraag: ’Hoe gaat het Jan?’ altijd door hem beantwoord met: ’Een race tegen de tijd, Ed!’ 

Comments

 1. Beste Ed en Ron,

  Geweldig dat dit bijzondere verhaal “het boekje van Vrugtman op je site is geplaatst Ron.
  Het is een mooi door Ed. geschreven verhaal;
  toeval bestaat niet…dat heet tegenwoordig “synchroniciteit”.
  Wens jullie beiden al het beste toe, mbt de nabije toekomst.

  met hartelijke groet,
  J.Z. Brijl

  • Dag Jacq,
   Ik ben er zelf ook blij mee. Hoop dat er meerdere schrijvers en schrijfsters met mooie verhalen, zoals die van Ed, naar mij toekomen. Ik geef ze graag een plaats. Immers het is onze geschiedenis.

Speak Your Mind

*

Translate »