Halal Prostitutie in de Puncak, buiten Jakarta

De Puncak is met recht een vakantie en toevluchtsoord waar men tot rust komt in een groene omgeving waar de temperatuur ideaal is. Maar dit rustoord is niet alleen een trekpleister voor de Jakartaanse middenklasse om tot rust te komen. Vooral Arabieren, zoals Saudiërs, hebben dit plaatsje ontdekt en brengen er graag hun zomers door. Vooral ook omdat het een vertrouwd islamitische omgeving is.
Maar boven de mooie natuur heeft dit gebied ook nog een bijzonder aantrekkelijks, dat voor de Arabieren een groot voordeel is. Ze kunnen en mogen hier een tijdelijk huwelijk aangaan met Indonesische moslim meisjes. Zo’n tijdelijk huwelijk, Nikah Mutah, is net als een kontrakt voor een paar uur, een week, een paar maanden en zelf voor een paar jaar.
Vele Indonesiërs denken zelf dat het een eer is omdat de islam afkomstig is uit de Arabische wereld. Zelf bij zwangerschap van het Indonesisch meisje heeft de dan aanwezige echtgenoot geen enkele verplichting tot het meisje en het kindje, dat nog moet geboren worden en hoeft de vader het kind niet te erkennen.

Officieel wordt dit tijdelijke huwelijk in Indonesië wettelijk niet erkent, maar de plaatselijke dorpshoofden en geestelijke leiders werken er actief aan mee, want ze worden er goed voor betaald. Het zijn meestal de simpel en arme meisjes uit de kampongs, die het slachtoffer zijn.
Vaak is dit ook de enige mogelijkheid voor de familie om uit de armoede te geraken.
De bruidsschat is voor deze Indonesiërs heel wat en de bedragen, afhankelijk van de duur van het huwelijk, varieert van een paar honderd tot een paar duizend dollars. En wanneer het jonge meisje nog maagd is stijgt het uitbetalende bedrag vaak aanzienlijk.

In de islam is buitenechtelijke seks haram (slecht), maar de opgezette methode Nikah Mutah heeft dat weten te omzeilen. Anti-activisten en critici noemen deze vormen van schijnhuwelijken dan ook “Halal Prostitutie” en de geestelijken en kampong hoofden zijn de pooiers. Deze kortstondige betaalde huwelijken vertegenwoordigen de lusten zonder de lasten.
Het grote probleem voor deze jonge meisjes echter is dat het bijna onmogelijk voor hun is als gescheiden Indonesische een nieuwe partner te vinden.
Sporadisch wordt er door de Indonesische overheid tegen deze Halal huwelijken opgetreden.

Gegevens uit artikel van Sophie Merle, die jarenlang in Indonesië woonde. Ze is sociaal wetenschapper en beeldend kunstenaar.

Up