Zowel de Koninklijke Marine, als de Marine Luchtvaartdienst en de Nederlandse Koopvaardij zijn beslist trots op de familie van Jacq. Z Brijl.

Zijn oom Luitenant ter Zee 1 Naas Chömpff was bij het uitbreken van de wereld oorlog met Japan commandant op de Torpeodbootjager Piet Hein. Tijdens de zeeslag met een Japans vlooteskader verloor hij in 1942 het leven, waarvoor hij postuim de Militaire Willemsorde 4# de klasse kreeg toegekend.

Een oudere broer van vader Brijl was gezagvoerder bij de Koninklijke Pakketvaart Maatschappy.

De KPM werd ingezet voor het vervoer van militaire troepen en hum materiaal. Boy Brijl kreeg in 1947 postuum het Kruis van Verdienste toegekend.

Jacq. Z. Brijl, Luitenant Kolonel bd.
Jacq. Z. Brijl, Luitenant Kolonel bd.

De heer Jacq. Brijl heeft zelf in Nieuw Guinea en Suriname samengewerkt met de MLD, Marine Luchtvaart Dienst en het Korps Mariniers. Ook was er later een goede relatie met het 320 Squadron van vliegkamp Valkenburg. Hij was toen voorzitter van de medische hulporganisatie Horizon Holland Foundation.

Na zijn pensionering en reeds de 80 gepasseerd zette Jacq. Z Brijl zich in voor de enkele honderden vergeten militairen in het voormalig Nederlands Indie alsnog aan een eervolle onderscheiding te helpen. Immers zei die toen bereidt waren zich op te offeren voor het vaderland, verdienen die erkenning.

Bovenstaande contacten komen daarbij goed van pas. Velen hebben voor het vaderland hun leven gegeven, anderen hebben het overleefd, maar al deze moedige mensen en hun families verdienen op z’n minst de Erkenning. Hun land Nederland moet hen daar dankbaar voor zijn.

In de vijf plus jaren dat dat hij hier mee bezig is, heeft Jacq. Brijl zeker al 100 veteranen en/of hun families aan een onderscheiding geholpen. Een paar dikke mappen thuis getuigen van zijn vele successen zowel in Nederland als in de vele andere landen, zoals Australie, Canada en de Verenigde Staten. Van recenter datum ziet u hier beneden een paar voorbeelden en de heer Brijl weet niet van ophouden.

Robert Karel Diks, geboren te Balikpapan, Borneo/Kalimantan, op 29 augustus 1923.

Mobilisatie Oorlogskruis
Mobilisatie Oorlogskruis
Oorlogsherinneringskruis
Oorlogsherinneringskruis
Ereteken voor Orde en Vrede
Ereteken voor Orde en Vrede

Rang: militie soldaat 1ste klasse Genietroepen, voor de oorlog 3de Bat. Genietroepen, na de oorlog o.a. bij Genie veldcie en MT te Palembang.

Hij overleed op 7 april 1989 in Duarte, Californie. De heer BH Crawford te Zwijndrecht had de eer het Mobilisatie Oorlogskruis postuum te mogen ontvangen.

De heer Brijl met echtgenote hebben een bezoek gebracht aan Etten-Leur, waar hij, namens de minister van Defensie Jeanne Hennis-Plasschaert, in het Indisch restaurant Ruma Dani 3 onderscheidingen uitgereikt heeft aan Ritmeester bd. Frans Snip en Mw. Frances Snip-Middleton, die alsnog waren toegekend aan landstorm soldaat Infanterie KNIL Hendrik Frederick Middleton,  teweten:

Het Mobilisatie Oorlogskruis
Het Ereteken voor Orde en Vrede
Het Demobilisatie Insigne KNIL

Intussen is bekend geworden dat de uitreiking van het MOK aan wijlen militaire Sergeant 1ste klasse Jan Nieuwdorp op 29 september 2016 aanstaande in het ZMA te Washington door de militaire attache, kolonel Marcel Buis, aan zijn kleinzoon en zijn dochter, mevrouw Ela Work-Nieuwdorp, worden uitgereikt.

Daarnaast heeft luitenant-kolonel bd. Brijl en trotse drager van het Bronzen Leeuw, de op een na hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland, nog diverse onvoltooide aanvragen onderhanden, zoals van Peggy Lesquillier namens haar vader, die de atoombomaanval op Japan heeft overleefd.

Ook Willy Fransz namens haar echtgenoot, die in de oorlog door de Jappen als gevangene gedwongen werd slavenarbeid te plegen aan de Pakan Baru Spoor te Sumatra.Hij overleed in April 1945. Willy Fransz zelf al 95 jaren oud, woont in Greenville, North Carolina.

Het is veel werk, maar zolang hij het kan doen, doet hij het met liefde. Het motto van de heer Brijl: “Ieder mens heeft het recht op waardering”.

8 Comments

 1. Lt.-kolonel(bd)Jacq.Brijl heeft veel in vergetelheid geraakte beroeps,reserve,dan wel dienstplichtige militairen,die hun leven gaven hun Souverein,hun(tropisch)vaderland,en de driekleur dienend,naar voren te halen.”Opdat zij niet(nooit)meer vergeten worden”zou het motto van zijn,niet aflatende,inzet kunnen zijn geweest. Mijn kinderen en kleinkinderen waren (verbaasd)onwetend dat Opa( Reserve Landstorm sgt1e klasse) Henri Pierre, en zijn jongere broer Jan, 19 maanden,respectievelijk 17 maanden na hun oproep na Pearl Harbour , beide in de Molukken (eiland Haroekoe,respectieve;ijk eiland Flores)aan mishandeling/ziekte stierven.Nooit,dan flarden,in gesprkken in de familie over gehoord.
  De woorden van deze man “ieder mens heeft recht op waardering”zijn goed gekozen. Sta mij toe,als veteraan, je “salute” toe te wensen,en gevolgd door veel gezondheid en respect,ook voor jouw Mies.

 2. Beste Robert,
  “Thank you so much indeed”voor je fijne woorden. Je weet dat ik dit belangrijke werk voor al die
  families hee graag doe; en zo lang ik daartoe in staat ben, hoop ik daar nog lang mee door te
  kunnen/mogen gaan.
  Mijn motto daarbij is altijd geweest ‘ERE WIE(R) ERE TOEKOMT!
  Het is jammer dat je echtgenote de uitreikingen niet heeft mogen meemaken, maar ze wist in
  ieder geval, dat het zou gaan plaatsvinden.
  Wens jou en al je (klein)anaks vwb de toekomst nog heel veel Gezondheid en Geluk! God Bless!
  met hartelijke groetjes,
  Mies & Jacq. Z.

 3. De hele familie Van Ingen is lt.bd. Jacq. Z. Brijl enorm dankbaar voor de posthume uitreiking van het Mobilisatie Oorlogskruis en draagt hem en zijn vrouw Mies een warm hart toe voor alle inspanningen die hij tot op hoge leeftijd levert. “Chapeau”!

 4. Wij zijn ook heel trots op de Heer Brijl,wat een bijzondere man dat Hij dit allemaal doet,en zo leuk dat zijn Vrouw overal mee naar toe gaat.Respect voor deze Lieve mensen!

 5. wij, mijn broertjes en zusjes en ik zelf wisten helemaal niets van deze onderscheiding af. Door belangeloze hulp van Jacq.Z. Brijl hebben wij nu deze MOK onderscheiding ontvangen.
  Heel veel dank aan de heer Brijl en Mies zijn vrouw. Wat een schatten van mensen zijn dit!
  Met zeer veel dankbare en emotionele gevoelens
  namens de vijf kinderen van Dirk Douwes (Birma-spoorlijn).
  Tineke van Ommen-DOUWES.

 6. Blij te horen dat Jacq. Bgijl jullie ook heeft kunnen helpen.
  Toch ook een vraag. De naam van Ommen kwam veel voor in Sawahlunto en Padang, west Sumatra. Heb een tante Ietje Jungst met meisjesnaam van Ommen.
  Haar zoon Bob woont in Dordrecht. Familie van je?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up