wuv/wubo

De laatste tijd krijg ik via de post nogal wat vragen van mensen in Amerika met betrekking tot de WUV/WUBO, die bepaald worden door de SVB in Leiden, Nederland.
Heb toen via email uitleg gekregen van een heel vriendelijk persoon met veel geduld, die werkzaam daar is. En ik wil de informatie met U delen. Daarbij wil ik U wel vermelden, dat de SVB te Leiden de uiteindelijke beslissing neemt, waar ik ook niets mee te maken heb.
De Wuv uitkering wordt individueel vastgesteld, is gebaseerd op Nederlandse maatstaven en wordt in euro uitgekeerd. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het woonland (dus een gerechtigde in Indonesië ontvangt hetzelfde bedrag als iemand in Amerika of in Nederland). Wat wel kan verschillen is de hoogte van vergoedingen voor voorzieningen, zo is het bedrag dat voor huishoudelijke hulp in Amerika wordt uitgekeerd hoger dan in Nederland en dat in Nederland weer hoger dan de vergoeding in Indonesië).

Bij wijzigingen in persoonlijke omstandigheden, zoals het overlijden van de partner, het aangaan van een huwelijk of samenwonen, een permanent verblijf in een verpleeghuis of bij het optreden van wijzigingen in het aantal bronnen van inkomsten (er komt een nieuwe bron bij of een oude bron vervalt) wordt de uitkering opnieuw berekend en vastgesteld. Na de vaststelling volgt de uitkering dan weer de gebruikelijke indexering.

 1. De hoogte van een uitkering is afhankelijk van de hoogte van de individueel vastgestelde grondslag (basis of beginsel bedrag) en van het individueel vastgestelde uitkeringspercentage.
 2. Het uitkeringspercentage is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden (gehuwd/samenwonend of alleenstaand, wel/geen minderjarige kinderen, onder of boven de AOW-gerechtigde leeftijd, etc.).
 3. Wat er uiteindelijk wordt uitbetaald is afhankelijk van het inkomen, omdat alle periodieke uitkeringen inkomstenafhankelijk zijn.

De SVB heeft op haar website www.svb.nl allerlei schema’s voor, die u kan opvragen. De percentages verschillen tussen Wuv en Wubo (de Wubo is 5 % lager vanwege de artikel 19 toeslag die de Wubo kent en de Wuv niet) en tussen percentages voor personen die zelf slachtoffer zijn en personen met een recht op uitkering als nabestaande van een oorlogsgetroffene.

Waarom is er een WUV en een WUBO?
De WUV heeft te maken met slachtoffers uit de kampen gedurende maart 1942 en augustus 1945. U werd zelf vervolgd.
De WUBO heeft te maken met de familie en nazaten van een militair (o.a. KNIL) gedurende maart 1942 en augustus 1945. U bent burger-oorlogsslachtoffer en U bezit de Nederlandse nationaliteit.

Heeft u door bovenstaande periode, en dus niet wat er na is gebeurd, medische en/of lichamelijke problemen, dan raad ik u aan een aanvraag tot steun in te dienen.
Wat wel kan gebeuren is dat als iemand met een Wuv-uitkering zijn/haar partner verliest er wijzigingen in de inkomsten optreden (zo kan bijvoorbeeld een pensioen van de partner overgaan op de weduwe of weduwnaar komen), waardoor de Wuv uitkering lager kan worden.

Om bovenstaande nog duidelijker te maken. Twee mensen hebben de zelfde traumatische ervaring in het zelfde Jappenkamp meegemaakt en zijn door de SVB goed bevonden voor een uitkering. Echter het bedrag dat de SVB uitkeert is inkomen afhankelijk en kan daardoor van elkaar verschillen. HET GELEDEN LEED IS NIET ALLEEN ZALIGMAKEND VOOR DE HOOGTE VAN HET BEDRAG, DAT UITGEKEERD GAAT WORDEN.

Ik ken een voorbeeld in Nederland, waarbij haar Totok echtgenoot overlijd. De Indische echtgenote krijgt nu nog 60% (minimum) van de uitkering.
Het uitkeringspercentage voor de Wuv bij iemand die AOW gerechtigd is en is getrouwd of samenwonend is 70% als het inkomen van de partner niet hoger is dan 30% van de maximum grondslag. De maximum grondslag bedraagt momenteel 4.393,59 euro bruto per maand. Met andere woorden als het inkomen van de partner lager is dan 1318,08 (30% van 4393.59) bruto per maand is het uitkeringspercentage 70%.
Als het inkomen van de partner hoger is dan 30% van de maximum grondslag bedraagt het uitkeringspercentage 60% en datzelfde percentage (60) geldt voor alleenstaanden die AOW gerechtigd zijn.
Ook wordt er rekening gehouden en is er een verschil in het uit te keren bedrag of de persoon een slachtoffer zelf van de oorlog was of een nabestaande van het slachtoffer.
De hoogte van een WUV uitkering wordt 2x per jaar geindexeerd met het zelfde percentage als waarmee het minimumloon in Nederland stijgt.

Het adres van de SVB is:
Sociale Verzekeringsbank
Afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen
Stationnplein 1, 2312 AJ Leiden
Nederland
of
Antwoordnummer 10340, 2300 WB Leiden
Nederland
Telefoon: +31 (0)71 535 6785

4 Comments

 1. 2020 April 23
  Dear Ronnie. We meet again from the Indoproject website. I am also helping the same 80 year old gentleman with his ongoing WUV/WUBO application.
  Is there any chance you might know if there are any figures or information about the number of applicants for WUV or WUBO who have been rejected, some a number of times, because they can’t provide written proof that they had actually been interned or in prison camps in the NEI during the war? I know that many Dutch -Indos were Buitenkampers’ who no longer had any source of income and still suffered terribly due to their Dutch affiliatation. And moreso after the war if they had somehow survived.

  I have searched many available websites for camp lists but I question the completeness if the information. I’ve read that, even though the Japanese kept records, many have been lost or destroyed. I believe that even the Netherland Red Cross records of civilian internees are not complete and may not have even started being compiled until after the war when the populace started needing the protection camps from the merauding pelopers and permudas.

  The SVB appears to disbelieve the verbal testimony of applicants still living. I recently read of two such people, a Nico Diemel in the USA and a woman, where the personal account of their being in a camp was not sufficient proof. I scoff at the ‘regulation’ but of course that doesn’t seem to sway the decision of the SVB panel.

  Do you by chance have any stories of this rejection happening and that could possibly be included in an argument against an applicant’s rejection based on ‘lack of written proof?’

  I read your mother’s story which was so incredibly tough on her and your whole family. Because of your own experiences during and particularly after the war did you guys and your mother, because of her marriage to a Dutch man, qualify for one of those ‘benefits?’ My apologies if this question seems insensitive.

  This chap’s application is at the stage where they seem to be using the 7 month time frame to again do their research into his life and write their decision, in English. This is why I am already trying to prepare a response to their anticipated rejection due to lack of any written proof. Any advice would be welcome.

 2. Bonnie, you have seen and read my article https://myindoworld.com/wuv-wubo-aor-experience/?doing_wp_cron=1587659438.5099298954010009765625
  The only thing I am able to add and to pin point the difference between WUV and WUBO is the following. WUV Has been available for people who spent time in Japanese concentration camps. WUBO is for people who had a father who has been a victum of the jap while he had service als a military person like KNIL.
  WUV is for any Dutch person, even if he or she became a citizen of Australia. WUBO is only for people with a Dutch paspoort.
  Good luck, Ronny

 3. hallo mijn vader is overleden heeft ook in het jappenkamp gezeten en heeft bij de knil gezeten.
  op het laatste had hij paarse plekken onder zn voeten van het uitdrukken van sigaretten door de jappen , dit heeft ons zeer aangedaan. ik heb een broer en zus die ook in indonesie zijn geboren .ikzelf niet ben in utrecht geboren . maar wilde toch eigenlijk vragen of wij geen vergoeding krijgen van wat mn vader heeft meegemaakt. toen werd er gezegd de mannen zouden wat geld krijgen maar mn vader heeft eigenlijk nooit wat gekregen en zelfs geen erkening door dat hij in het jappenkamp heeft gezeten . ik hoor graag van u .

 4. Beste Johanna, Normaal gesproken zou Uw vader via SAIP in Heerlen id de eerste plaats recht hebben op 415 Euro. Het isniet veel, omdat Nederland de overeenkomst met Japan dat heeft goed gekeurd. Als U vader dat inderdaad niet heeft gekregen, kan dat nog steeds gekregen worden. Echter via de SVB liggen de zaken heel anders. U moet goed het onderscheid zien tussen de WUV en WUBO. WUV heeft te maken met zelf gevangen hebben gezeten in een Jappenkamp. Wubo heeft te maken, wanneer een vader als KNIL in Jappengevang heeft gezeten. Maar dan zijn wij er nog niet. Als nazaat van een KNIL militair moet U ook nog de gevolgen hebben van de oorlog. Ik heb eeb ander artikel, die U ook beslist moet lezen: https://myindoworld.com/wuv-wubo-aor-ervaringen/?doing_wp_cron=1612656003.9122068881988525390625
  U zult begrijpen dat dan 1 familielid het wel krijgt en een ander niet. Namelijk als een familielid psychische problemen heeft geerfd van de Japanse oorlog. Veel sterkte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up