Op 24 april 2016 heb ik deelgenomen aan de Bangkinangreunie. Voor mijn zusje was Arnhem inmiddels te ver om te reizen en zij vroeg mij of ik interesse had.  Ik ben heel blij dat ik ja heb gezegd. Wat een fijne sfeer. Vriendelijk, hoffelijk, vrolijk en met interesse voor elkaar. Ik heb leuke mensen leren kennen. Het meest indrukwekkend moment was de onthulling van de gedenksteen. Het leek wel een teken toen de zon tijdens de plechtigheid even helder doorkwam. Wat een prachtig initiatief, een zichtbare herinnering om onze dierbaren te eren en een erkenning voor wat zij meegemaakt hebben. Een emotioneel moment, vol herinnering, droefenis, stilte en pijn. Mijn oprechte dank gaat uit naar degenen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Ik ben zelf niet in het kamp geweest, maar tijdens mijn hele jeugd heb ik van vader, moeder en andere familieleden vele verhalen over dit beruchte kamp gehoord. Bij het voorlezen van degenen die ons zijn ontvallen, hoorde ik de naam van Sonja Urban-Wissink. Een zeer dierbare vriendin van mijn vader. Tegelijkertijd besefte ik dat de groep reünisten alleen kleiner zal worden. De aanwezigheid van een paar relatief jeugdige deelnemers was daarentegen bemoedigend en ik vroeg mij af of we jongeren niet meer kunnen betrekken. Het eten was een feest. Gelukkig stond er wat mij betreft een grote kom sambal want ik hou van extra pedis. Na de bijeenkomst was er meer tijd om de namen te lezen op de gedenksteen. Ik zag de naam van mijn grootvader, Frederik Hendrik Havinga. Het was koud en de wind waaide behoorlijk, maar niet voor mij.

 

Ron Havinga

6 Comments

 1. Geachte Heer Ron Geenen,

  ik zou graag persoonlijk, om onnodige discussies te vermijdenVandaag, 2 September is het 71 jaar geleden dat Japan de formele capitulatie ondertekende op de USS Missouri in de Baai van Tokyo.

  Mijn link verwijst naar relevante documenten die de Japans overgave in één blik samenvatten en is niet toevallig.
  http://www.ibiblio.org is een soort bibliotheek op het internet om het zoeken naar historisch bronnen te vergemakkelijken.

  Ik maak de volgende kritische kanttekeningen:

  A) OP 29 Juli 1945 geven de Geallieerden Japan formeel de mogelijkheid om de oorlog in Zuid-Oost-Azie te beëindigen, de onvoorwaardelijke overgave zogezegd (zie 1)

  B) Op 10 Augustus is de Japanse regering bereid de Potsdam verklaring te accepteren met de opmerking dat “…….. with the understanding that the said declaration does not comprise any demand which prejudices the prerogatives of His Majesty as a Sovereign Ruler……” (zie2) Deze laatste zin komt later niet meer voor in de verklaringen aangaande de caputulatie. Het gaat tenslotte om een onvoorwaardelijke overgave.

  C) Op 19 Augustius antwoord de President van de VS: …….I have received this afternoon a message from the Japanese Government in reply to the message forwarded to that Government by the Secretary of State on August 11. I deem this reply a full acceptance of the Potsdam Declaration which specifies the unconditional surrender of Japan. In the reply there is no qualification….(zie 3)
  Let vooral op de laatste betekenisvolle zin!!!!

  D) Document (7) Translation of Emperor Hirohito’s Receipt of the Surrender documents is wel een heel apart document.
  Al met al wordt met geen woord gerept over de toespraak van de Japanse Keizer op 14 Augustus en uitgezonden via de radio op 15 augustus 1945

  E) Op duidelijke en formele wijze is de Chain of Command (zie credentials) aangegeven. Let wel er wordt een einde gemaakt aan een oorlog waarbij de japanse moord-machine tot stilstand dient te worden gebracht.

  Iedereen is vrij om een willekeurige datum voor VJ, Victory over japan of vrij vertaald Overwinning op Japan te vieren.

  De Britten hebben het heel praktisch opgelost. Die vieren zowel 15 Augustus als 2 september.

  Geachte Heer Ron Geenen

  Ik zou graag persoonlijk dus niet via een website, over een delicate zaak met U willen spreken,. Kunt U aangeven welk Emailadres ik dien te gebruiken

  In afwachting van een antwoord verblijf ik

  Peter van den Broek

 2. Goede middag heer Geenen, zoek naar familieleden: Jeane Hendrica van de Beek en haar dochter Laurencia van Ginkel. Jeane Hendrica was gehuwd met Karel Hendrik Maurits van Ginkel, broer van wijlen mijn opa James Charel van Ginkel, dus een oudoom van mij. Het gaat mij om de twee dames, Karel H. M. was reeds in Padang 17 juli 1922 overleden. Zij hebben ook beiden in kamp Bangkinang gezeten. Via Internationale Rode Kruis en NIOD niets gevonden. U weet veel over Sumatra uit de Tweede Wereld Oorlog. Kunt u me misschien vertellen waar ik deze twee personen kan vinden, of zij het het kamp levend hebben doorstaan. Bij voorbaat dank ik u met beleefde groet Ben Heijden.

  P.S. Het gaat over familie van wijlen mijn moeder.

 3. Beste Ben: Ik heb wat gezocht in mijn boeken over Bangkinang, maar kon alleen gegevens over de dochter vinden.
  Heb toen een email naar iemand in Nederland gestuurd. Die heeft mij wat meer kunnen helpen. Hier is alles wat wij nu weten:
  Ik kan niet veel vinden over Jeane Hendrica van de Beek.
  Haar naam wordt soms ook geschreven met “ van der “ en ze werd in Bangkinang genoteerd als van Ginkel.
  Geen naam Beek erbij . Ze werd erkend, dus haar ouders waren niet gehuwd.
  Jeane Hendrica van de Beek is geboren ( met erkenning) op zaterdag 24 maart 1877 in Banjarnegara. Jeane trouwde, 18 jaar oud, op donderdag 16 januari 1896 in Padang met Karel Hendrik Maurits van Ginkel, 24 jaar oud. Karel is geboren op maandag 28 augustus 1871 in Ayer Bangies, zoon van Thomas Eslinger van Ginkel en Sophia de la Motte. Karel is overleden op dinsdag 18 juli 1922 in Padang, 50 jaar oud.
  Kind van Jeane en Karel:
  1 Laurentia Frieda van Ginkel [1.1], geboren op vrijdag 11 september 1896 in Padang.

  Hoop dat bovenstaande je wat op weg helpt. Ron Geenen

 4. Hallo B. Heiden. Ik ben een nazaat van gijsbertus van koppenhagen en amelia van Ginkel. Ik zou graag met u in contact willen komen.
  Groet, Bianca van Rossum

 5. Ik lees nu pas, dat je me hebt ge-e-mailed. Sorry en nog bedankt. Kreeg ook nog een e-mail van een zekere Bianca van Rossum, over Gijsbertus van Koppenhagen. Ik kan haar niet traceren richting mijn fam. van Ginkel. Nogmaals bedankt en het gaat je goed in je verder leven. Ben Heijden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up