Bangkinangreunie 24 april 2016

Op 24 april 2016 heb ik deelgenomen aan de Bangkinangreunie. Voor mijn zusje was Arnhem inmiddels te ver om te reizen en zij vroeg mij of ik interesse had.  Ik ben heel blij dat ik ja heb gezegd. Wat een fijne sfeer. Vriendelijk, hoffelijk, vrolijk en met interesse voor elkaar. Ik heb leuke mensen leren kennen. Het meest indrukwekkend moment was de onthulling van de gedenksteen. Het leek wel een teken toen de zon tijdens de plechtigheid even helder doorkwam. Wat een prachtig initiatief, een zichtbare herinnering om onze dierbaren te eren en een erkenning voor wat zij meegemaakt hebben. Een emotioneel moment, vol herinnering, droefenis, stilte en pijn. Mijn oprechte dank gaat uit naar degenen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Ik ben zelf niet in het kamp geweest, maar tijdens mijn hele jeugd heb ik van vader, moeder en andere familieleden vele verhalen over dit beruchte kamp gehoord. Bij het voorlezen van degenen die ons zijn ontvallen, hoorde ik de naam van Sonja Urban-Wissink. Een zeer dierbare vriendin van mijn vader. Tegelijkertijd besefte ik dat de groep reünisten alleen kleiner zal worden. De aanwezigheid van een paar relatief jeugdige deelnemers was daarentegen bemoedigend en ik vroeg mij af of we jongeren niet meer kunnen betrekken. Het eten was een feest. Gelukkig stond er wat mij betreft een grote kom sambal want ik hou van extra pedis. Na de bijeenkomst was er meer tijd om de namen te lezen op de gedenksteen. Ik zag de naam van mijn grootvader, Frederik Hendrik Havinga. Het was koud en de wind waaide behoorlijk, maar niet voor mij.

 

Ron Havinga

Comments

 1. Peter van den Broek :

  Geachte Heer Ron Geenen,

  ik zou graag persoonlijk, om onnodige discussies te vermijdenVandaag, 2 September is het 71 jaar geleden dat Japan de formele capitulatie ondertekende op de USS Missouri in de Baai van Tokyo.

  Mijn link verwijst naar relevante documenten die de Japans overgave in één blik samenvatten en is niet toevallig.
  http://www.ibiblio.org is een soort bibliotheek op het internet om het zoeken naar historisch bronnen te vergemakkelijken.

  Ik maak de volgende kritische kanttekeningen:

  A) OP 29 Juli 1945 geven de Geallieerden Japan formeel de mogelijkheid om de oorlog in Zuid-Oost-Azie te beëindigen, de onvoorwaardelijke overgave zogezegd (zie 1)

  B) Op 10 Augustus is de Japanse regering bereid de Potsdam verklaring te accepteren met de opmerking dat “…….. with the understanding that the said declaration does not comprise any demand which prejudices the prerogatives of His Majesty as a Sovereign Ruler……” (zie2) Deze laatste zin komt later niet meer voor in de verklaringen aangaande de caputulatie. Het gaat tenslotte om een onvoorwaardelijke overgave.

  C) Op 19 Augustius antwoord de President van de VS: …….I have received this afternoon a message from the Japanese Government in reply to the message forwarded to that Government by the Secretary of State on August 11. I deem this reply a full acceptance of the Potsdam Declaration which specifies the unconditional surrender of Japan. In the reply there is no qualification….(zie 3)
  Let vooral op de laatste betekenisvolle zin!!!!

  D) Document (7) Translation of Emperor Hirohito’s Receipt of the Surrender documents is wel een heel apart document.
  Al met al wordt met geen woord gerept over de toespraak van de Japanse Keizer op 14 Augustus en uitgezonden via de radio op 15 augustus 1945

  E) Op duidelijke en formele wijze is de Chain of Command (zie credentials) aangegeven. Let wel er wordt een einde gemaakt aan een oorlog waarbij de japanse moord-machine tot stilstand dient te worden gebracht.

  Iedereen is vrij om een willekeurige datum voor VJ, Victory over japan of vrij vertaald Overwinning op Japan te vieren.

  De Britten hebben het heel praktisch opgelost. Die vieren zowel 15 Augustus als 2 september.

  Geachte Heer Ron Geenen

  Ik zou graag persoonlijk dus niet via een website, over een delicate zaak met U willen spreken,. Kunt U aangeven welk Emailadres ik dien te gebruiken

  In afwachting van een antwoord verblijf ik

  Peter van den Broek

Speak Your Mind

*

Translate »