Indische cultuur kenmerken

Tegenwoordig zijn de typische culturele elementen van de huidige Indo’s in Nederland, Amerika en waar ook in de wereld nog steeds te onderscheiden.
Deze elementen zijn zeer uniek, al komen ze ook bij andere culturen voor, maar ze zijn wel anders of nadrukkelijker aanwezig dan elementen uit de Europese cultuur. Niet elke Indo zal zich in al deze elementen herkennen. Ook worden sommigen meer opgevoed naar het land waar ze tegenwoordig in leven, of kiezen ze er voor om meer te assimileren. Over het algemeen is de Indo-cultuur een mengeling van het Nederlands Indie van voor 27 december 1949, van Zuid Aziatische en Europese cultuur.
Een voorbeeld is de min of meer verplichte gastvrijheid waarbij niet afgepast wordt gekookt, maar altijd rekening wordt gehouden met onverwachte gasten.
Binnenshuis worden vaak geen schoenen maar slippers gedragen.
Het is gewoonte iedereen een hand te geven bij aankomst of vertrek als men op bezoek is.
Ouderen worden niet getutoyeerd.
Het is een morele plicht anderen te behoeden voor gezichtsverlies; mensen worden niet publiekelijk bekritiseerd, andersom wordt daar ook op gerekend.
Rijst wordt gegeten met een lepel of, soms, met de rechterhand. Voedsel wordt op tafel gezet zodat ieder er naar behoefte van kan pakken.
Bij speciale gelegenheden wordt met een bord op schoot of in de hand gegeten.
Bij speciale gelegenheden zit men niet in een kring maar door het gehele huis.
Ook niet familieleden worden vaak oom en tante genoemd.
Typisch voor de oudere generatie in Nederland en in mindere mate voor de volgende is het ‘wapperen’ met de hand om iemand naar zich toe te roepen.
Bij het schillen van bijvoorbeeld een appel, wordt altijd van zich af gesneden.
Er wordt niet met de wijsvinger naar iemand of iets gewezen.
Eten gebeurt nooit staand of lopend.
Allemaal algemene gebruiken uit het voormalig Indie.
Al het bovenstaande valt onder de unieke Indische cultuur.

Up